Blokfluit

Blokfluit

De blokfluit is een heel mooi oud blaasinstrument dat in de renaissance en het barok heel populair was en door rijke burgers bespeeld werd. Er zijn heel veel stukken voor de blokfluit geschreven, ik denk dan bv aan de Fluytenlusthof van Van Eyk, het beroemde sopranino concert van Antonio Vivaldi of heel mooie sonata’s van Georg Friedrich Handel. Maar er is nog zo veel meer! Ook moderne componisten hebben de blokfluit herontdekt.

Dat de blokfluit als makkelijk instrument voor beginners bekend staat, komt vooral door Carl Orff, die de blokfluit in zijn instrumentarium opnam en als instrument voor kinderen gebruikte.

De blokfluit laat zich namelijk makkelijk aanblazen ( er komt altijd een toon ) en de grepen zijn niet al te moeilijk. Zeker in de 5  vinger versie van de fluit, die ook door de Hongaarse muziekpedagoog Kodaly gebruikt werd. Nu worden er fluiten met makkelijke boring gemaakt, die ideaal voor beginners zijn. Ze kunnen van plastic voor de jongste spelers zijn, maar een veel mooiere klank heb je natuurlijk bij houten fluiten.

Je kunt inderdaad heel goed op de blokfluit met muzieklessen starten, dan nemen we de sopraan blokfluit, die ook voor kinderen van ca. 7 of 8 jaar goed te bespelen is.

Hiervoor bestaan heel veel leuke methodes: je leert in de loop van het eerste leerjaar notenlezen en speelt vooral mooie stukjes met of zonder cd. Het speelplezier staat voorop. Als je in september begint, kun je meestal al in december Sinterklaas- of kerstliedjes spelen!

Als je dan alle tonen op de sopraanfluit kent en kunt ( dat duurt wel minstens een jaar of drie) dan kun je ook met de altfluit beginnen. Dat is een groter instrument, waarvoor je wel grotere handen en een beetje meer adem nodig hebt. Je leert nieuwe grepen en natuurlijk nieuwe stukken.

Op sopraan en altfluit proberen we ook op een mooie klank te letten en de adem goed te controleren, dat is niet zo makkelijk. Met veel oefeningen kom je er dan wel.

Zowel met sopraan als altfluit kun je uiteindelijk uit een rijk repertoire kiezen, wat je het beste bevalt. De blokfluit is dus een instrument van onderschatte mogelijkheden!

Vraag een proefles aan en kijk, wat je allemaal kunt spelen!